När man talar om Champagne är det nästan alltid champagnerna från distrikten Côte de Blancs (främst Chardonnay), Montagne de Reims (mestadels Pinot Noir) och Vallée de la Marne (en hel den intressanta sorter gjorda med Meunier) det handlar om. Att man mer sällan nämner champagnerna från regionen Aube i södra Champagne är ändå rätt märkligt, här odlas vin på 7 650 hektar vilket motsvarar omkring en fjärdedel av vingårdsarealen i Champagne.
Drappier är en av många firmor här, grundad 1808 och belägen i Urville Bar-sur-Aube i den syrligaste delen av distriktet där jordarna och klimatet mer eller mindre är identiska med de i väldigt närliggande distriktet Chablis. Här verkar idag den åttonde generationen Drappier med syskonen Charline, Hugo och Antoine. Familjen har 60 hektar stora egna vinodlingar och ungefär hälften av arealen är idag ekologiskt certifierad. Ett av de trevliga naturliga inslagen är att man plöjer jordarna med sina två hästar. Den viktigast druvsorten är Pinot Noir, den täcker närmare 70 procent av vingårdsarealen, men man har också Chardonnay och lite Pinot Meunier i sina vingårdar. Utöver de egna vingårdarna sköter man om ytterligare 55 hektar på arrende och på 3.50 hektar av dessa hittar man de två betydligt mindre omtalade druvsorterna Petit Meslier och Arbanne, dessutom lite Pinot Blanc (lokalt kallad Blanc Vrai) och Pinot Gris (som sår under synonymen Fromanteau). Det gör firman Drappier än mer intressant.
Man gör bland annat en Blanc de Blancs med 95 procent Chardonnay och fem procent Pinot Blanc och en Brut Nature som till 100 procent görs med Pinot Noir, medan Grande Sendrée har ungefär 55 procent Pinot Meunier i blandningen. Men det här vinet är firmans årgångslösa instegschampagne.
Importör i Sverige är Vinovativa, www.vinovativa.se
NV Carte d’Or Brut
90 p
Den här champagnen görs med 80 procent Pinot Noir, 15 procent Chardonnay och fem procent Pinot Meunier och ungefär 40 procent i cuvéen utgörs av några år äldre reserveviner. Efter dégorgering har man tillsatt en dosage på 6.5 gram per liter.
Gillar man lite doftrikare och mjukare champagne är det här ett bra exempel. Pinot Noir gör sig tydligt igenkänd med de fina sötsyrliga rödäppliga doftnyanserna (Ingrid Marie) och det finns också en liten ton av brödighet från jästfällningen. Men direkt kraftig eller djup är inte doften, snarare fruktig, lättsam och inbjudande – någonstans i gränslandet mellan den härliga aperitifen och champagnen till inte alltför kraftiga rätter av fisk, skaldjur och ost – eller varför inte en lättare rätt av kyckling eller fläskkött med en syrlig cidersmaksatt buljongsås för att matcha vinets fina äppelnyanser. Smaken är medelfyllig, rent fruktig med tydliga äppelfriska toner, fruktig men helt torr och rent balansmässigt stilfull och god – egentligen helt perfekt för den som inte vill ha för mycket fruktighet och eller inte för stramt torr smak. Njut av den nu, gärna i glas med kupa snarare än flöjtform så att frukten får chans att utvecklas. Drick den ung, inom de kommande tre till fem åren.
Finns på Systembolaget, nr 74538 för 399 kr.