Vinlistan
2015 Château Montus Blanc / 94 p
2020 Château Bouscassé Vieilles Vignes / 95 p
2020 Château Montus Cuvée Prestige / 96 p
(scrolla ner till provningsnoteringarna)
I snart tre ., har vinerna från Château Montus och Château Bouscassé sålts i Sverige och med tiden har de vunnit en trogen skara anhängare av de klassiska och välstrukturerade vinerna som har druvsorten Tannat i huvudrollen.
Bakom de två egendomarna hittar man Alain Brumont som är något av en legend och pionjär i det lilla distriktet Madiran i sydvästra Frankrike. När han 1989 tog över den 120 hektar stora egendomen Château Bouscassé var varken distriktet Madiran (som fick sin status som appellation redan 1948) eller druvsorten Tannat särskilt omtalade. Det var mycket genom Alains envetna arbete med den då vresiga och tanninstinna Tannat som vinerna blev bättre, mer moderna och fullt njutbara både i cuvéer och som druvrena – och även unga. År 1980 köpte han den närliggande Château Montus som har 25 hektar stora vingårdar med huvudsakligen Tannat samt lite Cabernet Sauvignon och de gröna Petit Corbu och Petit Manseng. Där fortsatte han kvalitetsutvecklingen.
När Alain Brumont valde att ta ett steg tillbaka 2017 axlade hans styvson Antoine Veiry rollen som vinmakare och han gör det verkligen med den äran.
Det finns en hel del skrivet om Alain Brumont och hans egendomar Château Bouscassé och Château Montus här på Vinlegender. Skriv in ”Brumont” i sökrutan så hittar du alla artiklar.
Även om de två röda toppvinerna i den här artikeln är fyndmässiga sett till kvalitet och pris, finns det många skäl till att också leta efter de två vanliga buteljeringarna, 2018 Château Bouscassé (nr 2204 för 185 kr) och den fortfarande unga 2012 Château Montus (nr 56305 för 419 kr). Den senaste årgången av Château Montus, 2019 för 279 kr, är tyvärr slutsåld)
Importör i Sverige är Wine Affair, www.wineaffair.se
2015 Château Montus Blanc
94 p
Det finns idag omkring 300 hektar planterat med gröna druvor i Pacherenc du Vic-Bihl, som är appellationen för vita viner inom Madiran, och klimatet här är utmärkt för vita viner. Även om appellationen ligger inåt land får man en viss svalka från Atlanten i väster, men än mer från Pyrenéerna som reser sig över landskapet omkring 50 kilometer söderöver. Svalkan är oumbärlig för druvornas intensiva aromer och för att bevara fräschören i dem och syran är inte bara karaktärsgivare, den är också betydelsefull för vinets goda lagringspotential.
”Det är inte särskilt trendigt att sälja vita viner med ålder, men det är ett vin som klarar av att lagras länge och vi tycker att de förtjänar att få uppmärksamhet”, säger vinmakaren Antoine.
Vinet gjordes till 100 procent med den lokala syrafriska Petit Corbu (i vissa årgångar kan det ingå upp till 15 procent av den blommiga och också syrafriska Petit Manseng). Musten jäses i helt nya 600 liter stora ekfat från den hyllade österrikiska tunnbindaren Stockinger, som Alain Brumont har arbetat med i över 20 år. Tack vare den höga syran (i det färdiga vinet ligger syran på omkring 6.5 gram och pH-värdet på låga 3.0) går vinet sällan igen malolaktisk jäsning.
”Det är oftast för hög syra för att den malolaktiska processen ska starta”, säger Antoine.
Det andra lagringsåret tillbringar vinet i äldre stora äldre foudres.
Doften är en liten aning utvecklad, förhållandevis kraftig och djup, fint gulfruktig med en diskret nyans av färska hasselnötter och ekfat (väldigt fint integrerade) och i stil närmast jämförbar med vita viner från Hermitage. Även smaken går väldigt mycket åt det vita i Rhône, kroppen är fet och det finns en liknande struktur, men syran är betydligt högre och den totala balansen är fantastisk. Det är ett underbart vin med en fin första mognad, men också ett vin som fortfarande kan utvecklas i minst fem till åtta år till – och säkert hålla mycket längre än så. Och priset, det är minst sagt fyndmässigt!
Finns på Systembolagets beställningssortiment, nr 71680 för 425 kr.
2020 Château Bouscassé Vieilles Vignes
94 p
”Tannat är en framtidsdruva, en druvsort för det tredje årtusendet”, förklarade Alain Brumont när han en gång berättade om druvsorten och att den fortfarande inte har fått sitt fulla erkännande.
Det här vinet kommer från omkring 100 år gamla stockar i vingårdslotter med kalkstenslera i de ungefär 50 hektar stora vingårdslotter som hör till Château Bouscassé.
Färgen är ungdomligt mörk och tät och doften är stor, rent fruktig och både tät och elegant på samma gång – det är faktiskt mer komplexitet och nyansrikedom än kraft i det här vinet. Man noterar en liten nyans av ceder och grafit som bidrar med stor finess, men ekfaten är ypperligt väl integrerade – imponerande med tanke på att det rör sig om nya ekfat och lång lagring. Smaken är medelfyllig och också den mer elegant än kraftfull, fint syrafrisk med en viss rondör och sötfruktighet och som väntat en markerad men ändå fin tanninstruktur. Vinet har en väl dokumenterad lagringspotential och det här vinet är såklart väldigt ungt – men med en halvtimmas luftning börjar vinet öppna upp sig fint och serverar man det till mat som fångar upp och rundar av tanninerna lite är det fullt njutbart redan nu. Men allra bäst är att lägga undan några flaskor i minst fem år.
Finns på Systembolaget (23 februari), nr 93445 för 359 kr.
2020 Château Montus Cuvée Prestige
95 p
”Det var med det här vinet som Alan Brumont slog igenom 1985 och med det satte både distriktet Madiran och druvsorten Tannat på den internationella kartan”, berätta Antoine.
Vinet görs med 100 procent Tannat från omkring 30 år gamla stockar. Framställningen är densamma som för Château Bouscassé Vieilles Vignes med lagring 36 månader i hela nya ekfat (förr om åren bara omkring 16 månader). Med 2020 skriver man ett nytt kapitel i egendomens historia eftersom det här blev den sista årgången av vinet.
”Det är såklart tråkigt, men utvecklingen har blivit så att Cuvée Prestige och vår tidigare toppcuvée Montus XL, som alltid var en toppselektering av fat från just Cuvée Prestige, med tiden har blivit lika bra att det inte längre är rimligt att göra två olika buteljeringar”, säger Antoine och lägger till att allt kommer att buteljeras som Château Montus XL från och med årgång 2021.
Vinet är som vanligt imponerande, lite djupare och mörkare fruktigt (blåbär, björnbär) än vinet från Château Bouscassé, det har också en elegant blommighet och perfekt integrerad ekfatskaraktär. Smaken är medelfyllig men djup och intensiv, generöst fruktig och gränsande till yppig, men ändå återhållen och stram med en fantastiskt finpolerad men tydlig tanninstruktur. Det är precis som vinet från Château Bouscassé ett vin som kan njutas redan nu – då gärna luftat i karaff – men det är primärt ett vin att lagra i några upp till 20 års tid, eller mer. Och vilka viner i den här försiktiga prisklassen har en sådan potential? Köpvärdet är stort.
Finns på Systembolaget (120 flaskor, 23 februari), nr 93351 för 589 kr.