Charles Smith slog igenom med dunder och brak (typisk honom föresten) när han efter elva års arbete med rockmusik i Danmark tog sig hem till USA. Intresset för vinet hade tagit över och 1999 köpte han en liten vinbutik i Seattle för 5 000 dollar och kom där i kontakt med flera små vinproducenter. Ganska omgående fick han för sig att börja göra lite eget vin. I samarbete med den då ännu inte upptäckta vinmakaren Christopher Baron och hans Cayuse Vineyards i Walla Walla började Charles Smith tillverka små volymer av eget vin. Samarbetet höll fram till 2007, då de två färgstarka personerna gick skilda vägar och sedan dess knappt har pratat med varandra. Nog om det.
Charles Smith hade fått en rejäl framgång med sina publika viner som Kung Fu Girl Riesling och Boom! Boom! Syrah, men också några av de mest exklusiva vinerna av Syrah i det fortfarande ganska okända Washington State. Med viss avundsjuka tvingades många av de mest framstående vinmakaren i delstaten inse att det stora affischnamnet helt plötsligt var just Charles Smith. Framgången blev allt större och Charles Smith blev snart delstatens näst största vinproducent (bara Chateau Ste Michelle var större). När han 2016 sålde av sina varumärken Kung-Fu Girl, Boom! Boom! Syrah, Eve Chardonnay, Charles & Charles och Chateau Smith fick han 100 miljoner dollar (!) för bara namnen och fick nu en enorm frihet att göra precis vad han ville.
Och som han gjorde det. Wines of Substance blev hans nya projekt och med sina kontakter med druvodlare över hela delstaten, känslan för kvalitet och lättigenkända varumärken och hans affärsmässiga skicklighet hade det nya märket nästan blivit lika stort som de han nyss hade sålt.När jag tillsammans med Charles provade den första årgången av vinet Cs (denna veckas Veckans Vin, men första årgången) blev jag minst sagt imponerad. Den var precis lika seriös, välstrukturerad och inbjudande fruktig som de allra flesta av delstatens cabernetviner med dubbelt så stor prislapp. Det insåg också kunderna, som köpte och köpte och fick varumärket att växa snabbt.
Vill du skämma bort dig själv med två väldigt typiska amerikanska viner från en högsatsande och ambitiös vinmakare med känsla för konsumenternas önskan om kvalitet kontra pris, då är de här två vinerna precis rätt.
Importör i Sverige är Handpicked Wines, www.handpickedwines.se
2018 Cs
91 p
Det här vinet görs uteslutande med Cabernet Sauvignon som köps från flertalet odlare i ett par av inlandets appellationer, bland annat den lilla högklassiga Red Mountain (28 procent i den här årgången) och den utmärkta vingården Art den Hoed i Yakima Valley (25 procent), men också i ett par andra områden som den nya appellationen Royal Slope (precis norr om Wahluke Slope) där vingården Frenchman Hills ligger.
Jäsningen har ägt rum i ståltankar med en dryg månads skalkontakt och därefter har vinet mognat under ett år i 225 liter stora franska ekfat som till 45 procent var nya. Det vi har i glaset är ett alldeles förträffligt och skolboksmässigt vin med Cabernet Sauvignon, ganska stort och intensivt till doften med härliga toner av svarta vinbär och björnbär och med en riktigt fint integrerad känsla a ekfaten. Men något kraftpaket är det inte – istället är det ett ganska lättdrucket och snyggt balanserat vin med tydlig frukt, generös men lättdrucken kropp med frisk syra, det är silkigt till texturen och fint tanninstrukturerat. Det här vinet dricks med stor fördel redan nu, gärna i glas med stor kupa och vid cirka 18–20 grader för finast balans. Vill man lagra det kan man såklart göra det, det kommer att hålla och utvecklas i minst fem till åtta år till. Tänd grillen eller värm stekpannan och kör på ditt kött eller gör ett härlig långkok av kött eller vilt – det är precis helt rätt matidé. Och tycker du om Cabernet Sauvignon kommer du definitivt att gilla vinet – det bara är så.
Finns på Systembolaget, nr 74083 för 189 kr.
2019 Ch
89 p
Det vita syskonvinet görs uteslutande med Chardonnay i en övertygande amerikansk stil. Och det här är verkligen precis så amerikanskt man vill ha det när man gillar amerikanskt. Full pott!
Redan när man slår upp vinet ser man att den djupa halmgula färgen lovar intensitet. Doften är medelstor med plustecken och rikt gulfruktig med en fin vaniljsötma och en liten kryddig nyans. Men mitt i allt detta sitter alla parametrar på plats på ett härligt och inbjudande sätt. Serverar man vinet svalt, cirka tio grader, får man ändå en mjukhet snarare än kraft. Smaken är medelfyllig, lika gulfruktig som doften lovade och insmickrande smörig med en liten vaniljton, men det finns också en lättsamt uppfriskande syra och en liten känsla av salt mineralitet. Slår man upp vinet i karaff en halvtimma eller så innan det njuts, kommer man att uppleva det ett snäpp mer förfinat.
Snarare än att vara ett sällskapsvin är det ett vin som bör matchas med mat för att komma till sin fulla rätt. Maten ska helst vara medelkraftig och hellre stekt än kokt, gärna med en klassisk vitvinssås eller hollandaise för att möta upp och balansera vinets kropp och smörighet – det ger vinet ett lite mer elegant anlete. Stekt eller halstrad lax eller röding, stekta eller grillade skaldjur och såklart också kyckling eller ljust kött.
Charles Smith gjorde det här vinet första gången 2018. Druvorna till den här årgången kommer från fyra vingårdar i olika appellationer i Columbia Valley (den övergripande appellationen i Washington State), bland annat den högt belägna och därmed lite svalare Frenchman Hills i Wahluke Slope och Roza Hills Vineyard som planterades redan 1977 och därmed är en av de äldsta vingårdarna i delstaten. Vinet är jäst i 228 liter stora franska ekfat, ungefär en fjärdedel nya, och i faten har vinet legat i totalt elva månader.
Finns på Systembolaget, nr 79566 för 179 kr.